Varikkotypyt – silmänruokaa tarjolla

Renaultin varikkotytötVarikkotytöt, jotka maailmalla tunnetaan mm. nimillä Grid Girl, Race Queen, Pit Babe, Racing Model ja Pritties, ovat formulakisojen silmänruokaa parhaimmillaan. Toki formulat ovat jo muutenkin kiinnostava laji, mutta naiskauneus on jo pitkään kuulunut tähän lajiin. Tai ainakin se tätä nykyä kuuluu lajiin todella vahvasti. Formulakuskit yhdistetään usein glamouriin ja kauniisiin naisiin, joten Grid Girlsit eivät ainakaan tätä illuusiota ole poistamassa, päinvastoin.

Historiatietojen mukaan Rosa Ogawa –niminen nainen olisi ollut ensimmäinen varikkotypy. 1960-luvun lopulla Rose oli mukana jakamassa palkintoja kisojen palkinnonjakotilaisuudessa. Tästä homma pikku hiljaa levittäytyi niin, että varikkotypyjä oli osoittamassa lähtöruudukossa oikeata paikkaa ja muutenkin hoitamassa erilaisia promootiotehtäviä.

Vuonna 1983 aurinkorasvayritys Hawaiian Tropic sponsoroi Le Mansin 24-tunnin ajoa ja toi kisapaikalle malleja ympäri USA:ta esiintymään ennen kisatapahtumaa. Vaatetuksena oli tietenkin vain bikinit ja siitä se sitten lähti. Vuoden päästä tästä sama toistui Japanin Suzukassa 8 tunnin moottoripyöräkisoissa, jonka jälkeen varikkotyttöjä on nähty melkein jokaisessa kisassa missä moottorit vähänkään jyrisee.

Naiskauneus ja Formulat sopivat yhteen

Varikkotytöt kuuluvat ehdottomasti formula ykkösiin, se on saletti. Vauhti, vaaralliset tilanteet ja naiset ovat aina kuuluneet formula ykkösiin ja tulevat kuulumaan myös jatkossakin. Suomessa järjestettiin jossain vaiheessa myös kilpailuja, joiden voittajat pääsivät erään olutmerkin sponsoroimiin varikkotyttötehtäviin. Formulakisoihin voi siis päästä muullakin tavalla kuin ajamalla tai ostamalla lipun katsomoon.

Usein ratatyttöjen tehtävänä on pidellä kuskin yläpuolella aurinko- tai sateenvarjoa, mutta formuloissa tuo homma on jätetty muille. F1:ssä ratatyttöjen tehtävä on pitää pystyssä kuljettajan nimellä ja numerolla varustettua plakaatia. Kisan aikana tytöt toimivat erilaisissa promootiotehtävissä ja kisan päätteeksi koko varikkotypyarsenaali on toivottamassa palkintopallistit tervetulleiksi podiumille. Olet varmasti huomannut tämän varikkotyttöarmeijan kisan päätteeksi kun kuskit punnituksen jälkeen kipittävät lepohuoneeseen ennen varsinaista palkinnonjakoa. Tai jos et ole huomannut, avaapa silmät ensi kerralla kun kisa päättyy.

Varikkotyttöjen asusteet miellyttävät tietenkin miesten silmää, mutta naisten kohdalla ei voi aina sanoa samaa. Usein asuste on varsin niukka ja joissain tapauksissa hyvän maun rajat ylitetään enemmän tai vähemmän. Formula ykköset ovat levittäytyneet ympäri maailmaa ja kohtaavat eri kulttuureja. Näiden kulttuurien ehdoilla kisoissa nähdään erilaisia Grid Girlejä, maassa maan tavalla. Mutta lähes poikkeuksetta asusteeseen kuuluu korkeat korot ja niukka vaatetus. Tietyllä tavalla seksististä, mutta…

Joissain maissa varikkotytöt ovat kokonaan kiellettyjä, mutta yleisesti ottaen varikkotyttöjä näkyy todella monessa lajissa. Formuloissa varikkotyttöjen käyttö on laajinta, mutta naisenergia on käytössä muissakin lajeissa. Esimerkiksi nyrkkeilyssä erien välissä tepastelee usein vähäpukeinen naispuolinen avustaja, osoittaen mikä erä on alkamassa.