Valtteri Bottas – tulevaisuuden F1 –mestari?

Valtteri BottasValtteri ”Vale” Bottas on syntynyt Nastolassa 28.8.1989. Pituutta miehellä on tilastojen mukaan 173 senttiä ja kiloja kertynyt 70kg. Bottas on tuorein F1-kisakuskimme ja jatkaa näin ollen upeaa formulakuskien perinnettämme.23-vuotias Bottas on ehtinyt urallaan jo kisailemaan useassa eri sarjassa ja menestystä on tullut roppakaupalla. Nyt miehellä on vakaana aikomuksena jatkaa tätä menestystä kivikovassa F1-sarjassa.

Ura alkoi varsinaisesti 6-vuotiaana nassikkana, kun Karting-harrastus vei miehenalun mukanaan. Tuota harrastusta kesti 11 vuotta ja harrastus muuttui pikkuhiljaa formulauraan tähtääväksi uraksi. Vuoden 2006 saldona oli Italian WSK-sarjan mestaruus ja samana vuonna mestaruudet tulivat myös Suomen Formula A:ssa ja ICA-sarjassa.

2007 Bottas otti askeleen eteenpäin ja siirtyi Formula Renault 2.0 luokkaan. Ensimmäisen kauden saldona oli heti hienosti kolmas sija Pohjois-Euroopan sarjassa. Ensimmäisen totuttelukauden jälkeen Bottas voitti samaisen luokan mestaruuden ja lisäksi Eurocup-sarjan. Pohjois-Euroopan sarja oli Bottaksen ylivoimaa, 12 kilpailua 14:sta päättyi Bottaksen voittoon.

Formula 3 ja Williamsin testikuljettaja

Vuonna 2009 oli edessä siirtyminen Formula 3 sarjaan, jossa menestystä tuli heti ensimmäisellä kaudella, sijoituksen ollessa kolmas. Seuraava vuosi meni samassa sarjassa ja samassa tallissa, sijoituskin oli jälleen kolmas.

Kaudelle 2010 Bottas värvättiin myös Williamsin testikuljettajaksi. Kausi 2011 meni kuitenkin pitkälti GP3 sarjassa Lotus ART –tallissa Williams testien ohella. Kyseistä sarjaa ajetaan Formula 1 viikonloppujen ohessa, joten suurin osa radoista tuli miehelle tutuksi. Kausi päättyi Bottaksen voittoon ja ajosuorituksia kehuttiin formulapiirejä myöden. Kauden jälkeen Williamsin johtoportaasta luvattiin Bottaksen ajavan formuloita kolmen vuoden sisällä.

Näin tapahtuikin, sillä jo kauden 2012 päätteeksi varikolla liikkui huhuja, joiden perusteella Valtteri Bottas tulisi korvaamaan Bruno Sennan seuraavalle kaudelle. Virallinen ilmoitus tuli marraskuun 2012 lopulla ja näin ollen Bottas nähdään Williamsin ratissa kaudella 2013. Tallikaverina hänellä on Pastor Maldonado.

Tuleva kausi

Tulevalla kaudella Valtteri Bottaksen ja Pastor Maldonadon löytää siis Williamsin ratista, mutta melkein identtiset autot erottaa siitä, että Maldonadon numero on 16 ja Bottaksen numero on 17. Numeroa ei välttämättä aina erota, joten monokokin yläpuolella oleva kamera ja sen väritys on paras tapa erottaa kilpailijat toisistaan eriväristen kypärien lisäksi. Bottaksen kameran väri on keltainen kun Maldonadolla se on musta. Valtteri Bottaksen kisainsinööri tulee olemaan Jonathan Eddols.

Managereina Bottaksella on kova kolmikko, Mika Häkkinen, Didier Coton ja Christian ”Toto” Wolff. Bottaksen kuntovalmentajan toimii Jaakko Ojaniemi joka on tunnettu entinen kymmenottelija.

Valtteri Bottas asuu tätä nykyä Oxfordissa, Englannissa ja seurustelee kilpauimari Emilia Pikkaraisen kanssa. Bottasta voi seurata mm. Twitterissä @ValtteriBottas nimellä. Valtteri on luonnonlahjakkuus, aivan kuin Kimi Räikkönen. Bottasta on kuitenkin Jäämiestä puheliaampi.