Suomalaiset Formula ykkösissä

Formula 1 on aina kiinnostanut suomalaisia. Oma merkityksensä on tietenkin sillä, että sarjassa on ollut hämmästyttävän paljon suomalaiskuskeja. Ensimmäinen suomalaiskuski ei suinkaan ollut Keke Rosberg, vaan Leo Kinnunen, joka osallistui yhteen kilpailuun vuonna 1974. Tämän jälkeen Formula ykkösissä ajoi Mikko Kozarowitzky, joka ei kuitenkaan päässyt silloisista aika-ajoista itse kisaan.

Rosberg – suomalainen F1-pioneeri

Keke RosbergKeke Rosberg oli siis kolmas suomalainen, joka pääsi Formuloiden rattiin. Hän on myös ensimmäinen suomalaiskuski joka on päässyt lähdöstä maaliin yhdessä osakilpailussa ja hän on myös ensimmäinen suomalainen F1 –mestari, mestaruus tuli vuonna 1982. Rosberg on siis periaatteessa kolmas suomalainen joka on formuloita ajanut, mutta Kekeä voidaan pitää suomalaisformulakuskien pioneerina.

Pienenä knoppitietona tähän väliin, Rosberg ei ollut kuitenkaan varsinaisesti ensimmäinen suomalainen joka ottaa vastaan F1-mestaruuspokaalin. Ensimmäinen oli nimittäin Jochen Rindtin vaimo Nina (o.s. Lincoln), joka oli suomalainen. Rindt menehtyi kesken kauden, mutta voitti silti mestaruuden. Näin ollen vaimo otti vastaan mestaruuspokaalin. Hyvä triviakysymys kaikille formulafaneille.

Mika Häkkinen, Mika Salo ja Jyrki Järvilehto

Häkkinen, Salo ja JärvilehtoOn pitkälti Rosbergin ansiota että jatkossakin Formula ykkösissä nähtiin suomalaisia. Ensimmäisenä paikan F1:ssä sai Jyrki ”JJ” Järvilehto. Kausi 1991 oli mullistava, sillä tuolloin formuloissa nähtiin ensi kertaa kaksi suomalaiskuskia, kun Keken toinen suojatti, Mika Häkkinen aloitti Lotus-tallissa. 1994 suomalaisia oli kauden lopulla peräti kolme, kun Mika Salo osallistui Japanin osakilpailuun.

Vuosi 1995 meinasi koitua Mika Häkkiselle kohtalokkaaksi kun hän ajoi pahan kolarin Australian GP:ssä. Moni sanoi uran olleen siinä, mutta mitä vielä. Mika Häkkinen teki komean paluun ja voitti mestaruuden vuosina 1998 ja 1999. Hän nousi viimeistään tuolloin F1 –legendojen joukkoon. Mika Salon uran kohokohta oli siirtyminen vuonna 1999 Ferrarille, jossa hän ajoi kuusi osakilpailua ja ollen parhaimmillaan kakkonen. Voittoonkin olisi ollut mahdollisuus, mutta tallimääräyksellä Salo joutui päästämään Eddie Irvinen ohitse.

Kimi Räikkönen

Kimi RäikkönenKimi Räikkönen pääsi ensimmäistä kertaa F1:iin kaudella 2001 Sauberin ratissa. Tämän jälkeen hän siirtyi McLarenille, mutta mestaruus irtosi vasta Ferrarin ratissa kaudella 2007. Kauden 2009 jälkeen hänen sopimus päätettiin ja hän siirtyi ajamaan pariksi kaudeksi rallia, kunnes teki paluun formularadoille viime kaudella. Menestys oli huikeaa ennakkoasetelmista huolimatta.

Nico Rosberg

Nico RosbergNico Rosberg mielletään usein suomalaiskuskiksi, ainakin silloin kuin menestystä tulee. Onhan hän Keke Rosbergin poika, mutta ajaa kuitenkin Saksan lisenssillä. Nico ei pahemmin suomea puhu, Sebastian Vettelkin taitaa osata enemmän suomen kieltä. Nico aloitti kuitenkin Formuloissa vuonna 2006 Williamsilla ja ensi kaudella Rosberg tulee käskyttämään Mercedes-Benziä.

Heikki Kovalainen

Heikki KovalainenHeikki Kovalainen aloitti kaudella 2007 Renault-tallissa, josta hän siirtyi McLarenille. Menestys ei kuitenkaan ollut mainittavaa ja pari viimeistä kautta meni Kovalaisella Lotus / Caterham-tallissa. Sopimus loppui viime kauteen, joten tällä hetkellä Kovalainen hakee paikkaa F1-tallista. Maailman nopeinta Heikkiä huhuiltiin jo Marussia –tallin toiseen autoon, mutta tällä kertaa ei tärpännyt. Ehkä parempi näin.

Valtteri Bottas

Valtteri BottasValtteri Bottas on vielä kirjoittamaton kortti Formuloissa, mutta kaikki aikaisemmat tulokset lupaavat hyvää upeiden testitulosten lisäksi. Williams –talli on jo pidempään kouluttanut Bottaksesta F1-kisakuskia ja alkavalla kaudella Bottas saa näyttää kykynsä koko maailmalle. Seuraavaa suomalaista kisakuskia povataan joko Aaro Vainiosta tai Matias Laineesta, mutta useita muita potentiaalisia kuskeja on tulossa pikkuhiljaa esille.

Kisainsinööri, lääkäri, kuntovalmentajia…

Formuloissa on ollut mukana myös muita suomalaisia henkilöitä. Mm. Ossi Oikarinen on tehnyt pitkän uran F1-tallien insinöörinä ja McLaren tallissa on jo pitkään toiminut suomalainen lääkäri Aki Hintsa. Tommi Pärmäkoski oli pitkään Sebastian Vettelin kuntovalmentajana ja Sebastian Buemin kuntovalmentaja on edelleen Antti Kontsas. Lewis Hamiltonin kuntokoutsina toimii puolestaan Antti Vierula. Tälle kaudelle Formula ykkösiin tuleva Valtteri Bottas on jo pidemmän aikaa luottanut kuntovalmennuksen entisen kymmenottelija Jaakko Ojaniemen käsiin.