Formula ykkösten menestyneimmät kuskit

Formula ykkösissä on sen historian aikana ajanut todella moni kuski, josta varmasti jää kerrottavaa jälkipolville. Jotkut näistä kuljettajista ovat kuitenkin nousseet todelliseen legandan maineeseen ja joillain ura ei ole ottanut tuulta siipien alle. Vanhemman kaartin formulafanit varmasti muistelevat kaiholla vanhoja hyviä aikoja kun vaihdettiin vielä käsivaihteilla ja kisat olivat muutenkin rankempia kuin nykyään. Toisaalta tämän päivän F1-gladiaattorit ovat suositumpia kuin koskaan, kiitos formuloiden maailmanvalloituksen.

Mestaruuksien lisäksi myös palkintopallisijoituksia

Maailmanmestaruuksilla mitattuna Michael Schumacher on menestynein F1-kuski. Seitsemän maailmanmestaruutta ei jätä varmasti ketään kylmäksi. Miehellä on tilillään peräti seitsemän mestaruutta, mutta mestaruuksien lisäksi myös kaksi kakkostilaa ja kolme kolmostilaa. 19 kautta formuloissa tekivät Michael Schumacherista todellisen legendan, jolle olisi suonut hieman erilaisen poistumisen F1-näyttämöltä.

Juan Manuel Fangio ajoi formuloissa aikanaan kahdeksan kautta ja seitsemän näistä päättyi joko kultaan tai hopealle. Viisi mestaruutta on osoitus siitä miten hyvästä kuljettajasta oli aikanaan kyse. Formuloista muistetaan varmasti aina myös Alain Prost. Ranskalainen ajoi 13 kautta formuloita, joiden aikana hän sai aikaan neljä mestaruutta ja neljä hopeasijaa.

Senna monien suosikki

Monille Ayrton Senna on kaikkien aikojen ikimuistettavin formulakuski. Hän ehti ajaa 11 kautta formuloita, tuona aikana Senna valloitti kaikkien sydämet ottamalla kolme mestaruutta, kaksi hopeasijaa ja yhden kolmostilan. Sennan ura ja elämä päättyi kuitenkin silmänräpäyksessä vuoden 1994 San Marinon osakilpailussa. Tamburello-mutka päätti tämän ehkä kaikkien aikojen parhaan F1-kuskin uran traagisella tavalla.

Formulalegendojen joukkoon kuuluu ehdottomasti myös Jackie Stewart, jolla on identtinen mitalisarja Sennan kanssa. Yhdeksän kautta ja mitalisarja 3-2-1. Stewart on nousi yhdeksi lajin legendaksi ja on jatkanut työtä formuloiden hyväksi myös kilpailu-uransa jälkeen.

Kolmen mestaruuden kolmikko

Kolmikolla Nelson Piquet, Niki Lauda, Jack Brabham on kaikilla kolme mestaruutta. Kolmikkoa yhdistää myös se, että kaikki ovat tämän lisäksi saavuttaneet myös yhden kakkostilan. Kolmikolla on yli kymmenen kautta formuloissa ja nämä nimet tunnetaan ympäri maailmaa.

Sebastian Vettel on hyvää vauhtia nousemassa yhdeksi formulalegendaksi. Kolme peräkkäistä mestaruutta ja yksi hopea nostaa Vettelin jo reilusti kymmenen menestyneimmän kuskin joukkoon. Ja miehen ura on vasta alussa, takana hänellä on ”vasta” kuusi kautta.

Legendoja riittää

Formulalegendojen joukkoon kuuluu varmasti myös Graham Hill, jolla saavutuksena 18:a kauden aikana kaksi mestaruutta ja kolme hopeatilaa. Fernando Alonso on ehtinyt ajaa jo 11 kautta formuloita ja mitalisaalis hänellä on varsin mukava. Kaksi voittoa, kaksi hopeaa ja kaksi pronssia ja ura jatkuu edelleen.

Suomalaisittain formulalegendojen joukkoon voidaan laskea ainakin maailmanmestarit Mika Häkkinen, Kimi Räikkönen ja Keke Rosberg. Häkkisellä mestaruuksia on kaksi, lisäksi palkintokaapista löytyy yksi hopeatila kaudelta. Räikkösen palkintokaapista löytyy maailmanmestaruuden lisäksi kaksi hopeaa ja kaksi pronssia, tuorein pronssi tuli kaudella 2012.

Formuloissa legendoja riittää ja formulafaneille ovat em. nimien lisäksi tuttuja varmasti nimet kuten Emerson Fittipaldi, Jim Clark, Alberto Ascari, Nigel Mansell, Damon Hill, Jody Scheckter, Nini Farina, Jenson Button, John Surtees, Jack Villeneuve, Denny Hulme, Alan Jones, Mike Hawthorn, Jochen Rindt, Mario Andrett, Phil Hill ja James Hunt… kaikilla näillä on ainakin yksi maailmanmestaruus.

Legenda voi kuitenkin olla ilman mestaruutta, vai mitä sanotte näistä nimistä: Stirling Moss, Rubens Barrichello, Jacky Ickx, Bruce McLaren, Gerhard Berger, Juan Pablo Montoya, Jean Alesi, Jacques Laffite… ja lista jatkuu loputtomiin.