Formula 1 tänään ja huomenna

F1 kausi 2013 tulee olemaan historian 64. kausi. Tuleva kausi tulee olemaan jälleen yhden aikakauden loppu, sillä 2,4 –litraiset V8 koneet tulevat jäämään historiaan. Kaudella 2014 tullaan käyttämään 1,6 –litraisia V6-turbomoottoreita, joiden on sanottu oleva ympäristöystävällisempiä. Tämä tietää herkullisia asetelmia etenkin kaudelle 2014. Toki asetelmat ovat varsin herkulliset myös kaudelle 2013.

vauhti

Mestaruutta lähtevät alkavalle kaudelle puolustamaan Red Bullin Sebastian Vettel. Red Bull ja Vettel ovat molemmat voittaneet kolme kertaa peräkkäin omat sarjansa tallimestaruuden ja kuljettajamestaruuden saralla, joten näiden kahden päänahka on tulevalla kaudella todella haluttua tavaraa.

Tallivaihdokset ja uudet kuljettajat

Formuloiden suurin siirto on ehdottomasti Lewis Hamiltonin siirto McLarenilta Mercedekselle. Astetta pienempi siirto oli Sergio Perezin vaihto Sauberilta McLarenille. Kausien välissä myös Nico Hülkenberg (Force IndiaSauber), Charles Pic (MarussiaCaterham) ja Pedro De La Rosa (HTRFerrarin testikuljettaja) vaihtoivat maisemaa.

F1-sirkuksessa on peräti viisi uutta kuljettajaa. Valtteri Bottas debytoi Williamsilla, Esteban Gutierrez Sauberilla, Max Chilton ja Jules Bianchi Marussialla ja Giedo van der Garde Caterhamilla. Adrian Sutil tekee paluun Force Indialle yhden välivuoden jälkeen.

Viime kauden kuskeista kotisohvalta ajoja katselevat Heikki Kovalainen, Michael Schumacher, Timo Glock, Kamui Kobayashi, Vitali Petrov, Narain Karthikeyan ja Bruno Senna. Todennäköistä on että joku näistä ajajista nähdään kuitenkin tällä kaudella formuloiden ratissa joko testaamassa tai kisakuskina.

Kausi 2013

Kausi tulee käsittämään 19 osakilpailua. Kausi aloitetaan maaliskuun puolessa välissä Australiasta, jonka jälkeen suunnataan Malesian ja Kiinan kautta Bahrainiin.

Bahrainista Formula-sirkus siirtyy Eurooppaan ja Espanjaan. Espanjasta karavaani kulkee koko sarjan legendaarisimpaan kisapaikkaan, Monacoon. Katurata-ajojen jälkeen on vuorossa Kanadan osakilpailu, josta tullaan kesäkuun loppuun mennessä takaisin Englantiin ja Silverstonen radalle. Tästä matka jatkuu Saksan ja Unkarin kautta Spa:n radalle Belgiaan, josta matka jatkuu edelleen Italian GP:n näyttämölle Monzaan.

Kauden 13. kisa ajetaan iltavalaistuksessa Singaporessa, josta siirrytään puolestaan Koreaan. Korean jälkeen kisavuorossa on Japani ja Japanista F1-kuskit siirtyvät kisailemaan Intiaan. Kolme viimeistä kisaa kilpaillaan Abu Dhabissa, USA:ssa ja Brasiliassa. Brasilian osakilpailu kilpaillaan 24.11.2013, joten viimeistään silloin on uusi F1-mestari selvillä.

Jatkossa enemmän kisoja?

Formulakalenteriin on paljon tunkua. Nyt 19 osakilpailua käsittävä ohjelma haluttaisiin laajentaa ja ehdokkaita on useampia. Kenties jo 2014 tulee kalenteriin toinen kilpailu joka ajetaan USA:ssa kun New Jerseyn ratatyöt saadaan päätökseen. Myös Argentiinan presidentti on ilmoittanut halunsa saada GP-sirkus takaisin Argentiinaan. Samaiset huhut koskevat myös Ranskan osakilpailua ja Turkin osakilpailua joka putosi pois kisakalenterista.

On myös väläytelty useampien kaupunkiratojen käyttämistä. Huhuissa ehdokkaina ovat olleet mm. Lontoo, Rooma ja Moskova. Kisakalenteriin tulee varmasti joitain muutoksia, mutta talleillakin on oma sanansa sanottavana kisakalenterin paisuttamisesta.