Formula 1 kausi 2014 – radat ja F1 osakilpailujen ajankohdat

19 huikeaa kisaviikonloppua, monta eri mannerta, lukuisia eri kulttuureita. Mahtava Formula 1 –kausi on taas täällä. 22 gladiaattoria ottaa mittaa toisistaan huippuunsa viritetyillä kilpa-autoilla mitä mielenkiintoisimmilla radoilla.

Kisaviikonloppu koostuu perjantain ja lauantain vapaista harjoituksista (poikkeuksena Monaco, jossa harjoitellaan jo torstaina perjantain sijaan). Lauantain vapaiden harjoitusten jälkeen on vuorossa kolmiosaiset aika-ajot. Ensimmäisestä osasta jatkoon menee 16 nopeinta, jonka jälkeen ajetaan toinen osio. Jälleen putoaa kuusi autoa ja viimeisessä osiossa kymmenen parasta kuskia taistelee paalupaikasta ja muista sijoituksista. Sunnuntaina on sitten vuorossa päätapahtuma eli itse Grand Prix.

1. Australian GP 16.3.2014

Albert Lake Park Street-rata AustraliassaAustralian GP ajetaan Melbournessa, Albert Park –nimisellä radalla. Rata on rakennettu lähelle Melbournen keskustaa ja se on isännöinyt F1-kisoja jo vuodesta 1996. Rata on varsin nopea, sillä kilpailun keskinopeus on kauden neljänneksi suurin. Kisaa ajetaan myötäpäivään yhteensä 58 kierrosta ja vuoden 2013 kisan voitti Kimi Räikkönen. Avauskilpailussa on aina ylimääräistä latausta, niin tälläkin kertaa. Varsinkin kun lähes kaikki on autoissa uutta ja ihmeellistä.

2. Malesian GP 30.3.2014

Spang-rata MalesiassaMalesian GP ajetaan Sepangin moottoriradalla, Malesian pääkaupungin, Kuala Lumpurin läheisyydessä. Ensimmäinen kisa radalla ajettiin vuonna 1999. Rataan mahtuu kaksi pitkää suoraa, joilla ohittaminen on hieman helpompaa. Neulansilmien takia tämä rata kuuluu F1-sirkuksen hitaimpien kisojen puoliskolle. Kisassa ajetaan yhteensä 56 kierrosta ja kauden 2013 voittaja oli Red Bullin Sebastian Vettel.

3. Bahrainin GP 6.4.2014

Sakhirin rata BahrainissaBahrainin GP ajetaan Sakhirin radalla, joka sijaitsee n. 30 kilometrin päässä pääkaupunki Manamasta. Radalla ajettiin ensimmäisen kerran vuonna 2004. Rata on rakennettu keskelle aavikkoa, joten hiekkapöly on tämän radan ominaisuus ja erikoisuus. Turva-alueet ovat kuitenkin maalattu aavikon värisiksi, joten niistä hiekka ei pääse radalle pöllyämään. Kisassa ajetaan 57 kierrosta ja kauden 2012 kisa jouduttiin perumaan poliittisten levottomuuksien takia. Viime vuonna päästiin ajamaan ja kisan vei Sebastian Vettel.

4. Kiinan GP 20.4.2014

Shanghain rata KiinassaKiinan GP ajetaan Shanghaissa ja Shanghain rata on yksi kisasirkuksen moderneimmista radoista. Rata on valmistunut vuonna 2004 kisaan ja leveät ja pitkät mutkat ovat tämän radan erityisyys, pitkän takasuoran lisäksi. Ensimmäisessä mutkassa kuljettajaan kohdistuu jopa 2 G:n voimat. Kisapituus on 56 kierrosta ja kauden 2013 nopein kuski oli Ferrarin Fernando Alonso.

5. Espanjan GP 11.5.2014

Circuit de Catalunya-rata EspanjassaEspanjan GP ajetaan Barcelonan lähistöllä ja rata on viralliselta nimeltään Circuit de Catalunya. Kataloniassa on kaahailtu jo vuodesta 1991 lähtien ja kyseinen rata toimii myös usein tallien testipaikkana ja tällä radalla testattiin tälläkin kaudella juuri ennen kautta. 21 kertaa ajetusta kisasta peräti 14 kertaa kisan voittaja on kruunattu kauden päätteeksi mestariksi. 66 kierrosta käsittävän kisan vei viime kaudella nimiinsä Fernando Alonso, joka ei kuitenkaan aivan yltänyt mestariksi.

6. Monacon GP 25.5.2014

Monacon kilparataMonacon upea mutta ahdas katurata ei jätä ketään kylmäksi. Tämä maailmanlaajuisesti tunnetuin F1-tapahtuma on järjestetty peräti vuodesta 1929 asti ja kolme kertaa Maamme-laulu on soinut kisan jälkeen suomalaisille maailmanmestarikuskeille. Lyhyehköä katurataa ajetaan kisan aikana 78 kertaa. Viime vuoden kisan vei nimiinsä Monacossa asusteleva Nico Rosberg.

7. Kanadan GP 8.6.2014

Circuit_MontrealKanadan GP ajetaan Montrealissa radalla josta kuskit erityisesti pitävät. Radalla on nähty huikeita nopeuksia ja vaarallisia tilanteita jo vuodesta 1978, muutamia välivuosia lukuun ottamatta. 70 kierrosta käsittävän GP:n vei viime kaudella nimiinsä Sebastian Vettel.

8. Itävallan GP 22.6.2014

Red Bull rataEntinen Österreichring ja A1 Ring palaa nyt F1-kisakartalle. Alppimaisemia tarjoileva, Red Bull-tallin kotirata on monen kuskin suosikki ja viimeksi täällä ajeltiin yli 10 vuotta sitten. Siitä rata on toki hieman muuttunut, mutta perusajatus on säilynyt samana. Tuolloin (2003) painavimman kaasujalan omasi Michael Schumacher.

9. Britannian GP 6.7.2014

Silverstone-rata EnglannissaSilverstonen legendaarinen moottorirata on ollut formuloiden kisakalenterissa jo pitkään, 1950-luvulta alkaen. Renkaille rankka rata on vauhdikas ja brittiläinen sää antaa kisaan aina omat mausteensa. Kisassa ajetaan 52 kierrosta ja vuoden 2013 kisan vei nimiinsä Nico Rosberg.

10. Saksan GP 20.7.2014

Hokenheimring-rata SaksassaNürburgring ja Hockenheim järjestävät vuorotellen Saksan osakilpailun ja tänä vuonna on Hockenheimin vuoro. Kisa oli joskus hieman pidempi, mutta nyt ajetaan siis mainiolla lyhyemmällä radalla. Kisa on Mercedeksen kotikisa ja se näkyy aina katsomoita myöden. Vuoden 2013 Saksan Gp:n vei nimiinsä Sebastian Vettel.

11. Unkarin GP 27.7.2014

Hungaroring-rata UnkarissaUnkarin GP, joka on ajettu jo vuodesta 1986, on erityisesti suomalaisturistien mieleen. Budapestin lähistöllä sijaitseva Hungaroring on vauhdiltaan kolmanneksi hitain Singaporen ja Monacon jälkeen. Rata on myös verrattain kapea, joten ohittaminen on tällä radalla melkoisen hankalaa. 70 tiukkaa kierrosta saa aikaiseksi paljon kuminpalasia radan reunamille. Viime vuonna kilpailun kuninkaaksi kruunattiin Lewis Hamilton.

12. Belgian GP 24.8.2014

Belgian Spa-Francorchamps-rataSpa-Francorchamps –rata sijaitsee lähellä Saksan rajaa. Tämä formulasirkuksen pisin rata on usean kuljettajan suosikkirata, eikä syyttä. Vaihtelevat maastot ja upeat radan ominaisuudet ei jätä kylmäksi kotikatsomossakaan. Eau Rougen mutka on varmasti tuttu kaikille, jotka ovat Spa:n kisaa joskus seuranneet. 44 kierrosta käsittävässä kisassa nähdään hienoja ohituksia ja usein kolareitakin. Viime kaudella voitto meni Sebastian Vettelille.

13. Italian GP 7.9.2014

Monzan rata ItaliassaMilanon lähettyvillä sijaitseva legendaarinen Monzan autorata on formulakauden nopein rata. Peräti 70% kisasta ajetaan kaasu pohjassa, joten moottorilta kysytään todellakin paljon. 1922 valmistunut rata omaa upean historian ja historia jatkuu sarjassa edelleen. Kisassa ajetaan nopeuksilla, jotka ovat yli 350 km/h, joten vauhdin hurmaa on todella tarjolla. 53 kierroksen kisassa viime vuonna nopein oli Sebastian Vettel.

14. Singaporen GP 21.9.2014

Singaporen Grand Prix-rataSingaporen katurata on näyttävä kokonaisuus täydessä loistossaan. Kisa ajetaan poikkeuksellisesti illalla, jolloin rataa valaistaan lukuisilla keinovaloilla. Marina Bay –katurata on piristävä osakilpailu, joka muistuttaa Monacon katurataa, mutta on ominaisuuksiltaan paljon nopeampi ja leveämpi. Iltavalaistuksen lisäksi kisa on harvinainen myös ajosuunnan takia, kisa ajetaan ns. vastapäivään. 61 kierrosta läpäisi viime kaudella nopeimmin Sebastian Vettel.

15. Japanin GP 5.10.2014

Suzuka-rata JapanissaKahdeksikon muotoinen Suzuka-rata on yksi kuljettajien suosikeista. Rata on valmistunut jo vuonna 1962 ja viime vuosina radalla on nähty useita maailmanmestaruuden ratkaisseita kilpailuja. Tuolloin kisa oli kisakalenterissa vieläkin myöhäisemmässä ajankohdassa. Sebastian Vettel ajoi viime kaudella 53 kierrosta nopeiten.

16. Venäjän GP 12.10.2014

Sochin rata VenäjälläUpouusi Sotshin F1 GP rata sijaitsee olympialaisten kisapaikassa. Täällä tullaan ajamaan ainakin vuodet 2014 – 2020. 5,9 kilometrinen rata on koko formulasirkuksen kolmanneksi pisin rata ja se tulee varmasti tarjoamaan ikimuistoisen kisarupeaman. Kisa ajetaan siis ensimmäistä kertaa.

17. USA:n GP 2.11.2014

Circuit of Americas-rata YhdysvalloissaTexasin Austinin radalla ajettava USA:n osakilpailu kilpaillaan tuliterällä formularadalla. Radalla on 20 mutkaa ja korkeuseroakin kertyy reilut 40 metriä. Useat mutkat ovat erityisen leveitä ja se kannustaa ajajia yrittämään ohituksia tavanomaisten paikkojen lisäksi. Rata kierretään kisan aikana 56 kertaa ja nopeimmin viime kaudella sen teki Sebastian Vettel.

18. Brasilian GP 9.11.2014

Brasilian Interlagos-rataBrasiliassa kilpaillaan Interlagosin radalla, joka puolestaan sijaitsee keskellä São Paoloa. Kisa on ajettu vuodesta 1973 ja kieltämättä rata on jo aikansa elänyt. Pomppuja riittää ja vesisateen osuessa kohdalle tulva on väistämätön huonoista viemäröinneistä johtuen. Kuskit kuitenkin rakastavat tätä rataa. Kierroksia ajetaan peräti 71 ja viime kaudella ykköstilan nappasi Sebastian Vettel.

19. Abu Dhabin GP 23.11.2014

Yas MArina-rata Abu Dhabissa5,55 kilometriä pitkä Yas Marina –rata on Formulasirkuksen yksi upeimmista. Rata tunnetaan myös siitä, että sen vieressä sijaitsee jättimäinen Ferrarin teemapuisto. Lähes miljardi euroa maksanut rata ajetaan vastapäivään ja radalla on mm. yli kilometrin mittainen suora, jolla ohittaminen on suorastaan herkullista. 55 kierrosta viime kaudella ajoi nopeimmin Sebastian Vettel. Kauden päätöskisassa tullaan jakamaan poikkeuksellisesti tuplapisteet.