Bernie Ecclestone – Formuloiden yksinvaltias

Tämän miehen kaikki formuloita seuraavat tietävät takuulla. Hän on se lyhyehkö hopeatukka jota näytetään aina jokaisen formulakisan alussa tepastelemassa lähtöruudukossa. Hän on kaikkien kaveri ja kaikki haluaisivat olla hänen kaveri. Upporikas Formuloiden yksinvaltias päättää käytännössä kaikista päälinjoista mitä formuloihin tulee. Bernie pitää otteessaan koko formuloita ja sitä hallitsevaa instanssia, joten jos Bernie jotain päättää, se yleensä toteutetaan ennemmin tai myöhemmin.

Bernie on Formuloiden Roope Ankka

Massia miehellä on taskuissa ja tileillä vaikka kuinka ja paljon. Mies on mm. listattu Iso-Britannian rikkaimpien ihmisten joukkoon ja omaisuutta hänellä kerrotaan olevan reilusti yli kolmen miljardin. Viimeisimmässä Forbes-lehden listauksessa (Maaliskuu 2013) Ecclestonen omaisuus oli 3,8 miljardia dollaria. Sillä lukemalla mies sijoittuu maailmassakin sijalle 353. ja Iso-Britanniassa sijalle 12 rikkaimpien joukossa. Ikää miehellä on jo kunnioitettavat 82 vuotta, mutta eläkkeelle jääminen tuskin on miehen mielessä käynyt.

Ecclestonella on pitkä historia moottoriurheilun ja Formula ykkösten parista ja hän on pikkuhiljaa luonut ympärilleen melkoisen imperiumin. Kaikki alkoi toisen maailmansodan jälkeen kun Bernie lähti koittamaan siipiään moottoripyörien varaosien myynnissä. Kieltämättä mies on saanut tuosta lähtien paljon aikaiseksi, mutta miehellä on tiettyjä varjopuoliakin, jotka ovat nousseet viime aikoina otsikoihin. Skandaaleita, uusia vaimoja, natsipuheita ja muita sammakoita, Berniellä näitä harrastuksia riittää.

Vaihtuva naismaku

Naimisissa mies on ollut kolme kertaa ja miehellä on ensimmäisen vaimonsa kanssa tytär nimeltä Deborah. Deborahilla on poika, joten Bernie on ehtinyt myös isoisäksi. Toisella kertaa Bernie meni naimisiin Slavica Ecclestonen kanssa, joka synnytti parille kaksi tytärtä. Tamara ja Petra Ecclestone ovat erittäin tuttuja hahmoja koko maailman juorulehdistä ja rahaahan näillä neitokaisilla on käytössä vaikka lampaat söisi. Bernie sai kuitenkin lopulta Slavicastakin tarpeekseen ja oli aika vaihtaa jälleen nuorempaan. 35- vuotias Fabiana Flosi onkin Bernien uusin vaimo ja vauvauutisia odotellaan koko ajan…

Kaveria ei jätetä vaikka leikkisi natsia

Useimpien muiden henkilöiden kohdalla voisi olettaa, että kenkää tulee kun jää kiinni seksistä natsi-asussa, mutta näin ei käynytkään F1 –kakkosmiehelle Max Mosleylle. Bernie otti skandaalia sarvista ja asettui Mosleyn puolelle, puolustaen miestä loppuun saakka. Mosley ei kuulemma ollut toimillaan vahingoittanut Formula ykkösten mainetta ja kaikki tapahtui moottoriurheilun ulkopuolella. Kieltämättä pienemmästäkin kuprusta on porukkaa lentänyt kilometritehtaalle, mutta kaveria ei jätetä Bernien mielestä. Olikohan Bernie ollut joskus samoissa bileissä?

Sammakkomies Ecclestone

Sammakoita Bernie on päästellyt suustaan aikaisemminkin, kun hän ilmoitti että Hitler sai aikanaan hommat tehtyä, vaikka menikin liiallisuuksiin. Lausahdus aiheutti laajalti mielipahaa varsinkin juutalaisten keskuudessa ja lopulta Ecclestone joutui pyytelemään anteeksi lausahduksiaan. Anteeksi on varmasti annettu, mutta tuskin tuotakaan tullaan koskaan unohtamaan.

Yksi legendaarisimmista sammakoista meni näin: “Se oli valitettavaa, mutta hänen (Ayrton Sennan) kuolemansa myötä tuli julkisuutta. Se oli hyväksi F1:lle.” Toinen, Saddam Husseiniin viittaama lause sai myös useat kummastelemaan Bernien sanavalintoja: ”Me teimme kauhean teon tukiessamme Saddam Husseinin syöksemistä vallasta. Hän oli ainoa, joka pystyi pitämään maan hallinnassaan.” Hitler, Saddam ja Bernie, yksinvaltiaita omalla tavallaan kaikki.

Bernien formulaura ehtoopuolella?

Viime aikoina miehen mainetta ovat mustanneet myös erilaiset lahjusskandaalit ja määräävän aseman väärinkäyttösyytökset. Lahjusskandaali oli lähellä päättää Bernien yksinvallan Formuloissa, mutta ainakin toistaiseksi mies tullaan näkemään Formula ykkösten varikolla katsastamassa omaa valtakuntaansa.

Bernie tuskin tulee jäämään Formuloista eläkkeelle ihan heti, sen verran hän nauttii vallasta ja esiintymisestä Formuloiden yksinvaltijana. Kun Ecclestone vihdoin jää eläkkeelle, kalifiksi kalifin paikalle haluavia on varmasti tusinoittain.